مدیریت آبیاری مزارع زعفران ارگانیک

بروزرسانی آبان 2, 1403

ثبت کننده کارشناس پژوهش

تعداد بازدید 127

روش‌های مورد استفاده در زراعت زعفران ارگانیک باید موجب حفظ کیفیت و کارایی مصرف آب شوند. برای رسیدن به این

روش‌های مورد استفاده در زراعت زعفران ارگانیک باید موجب حفظ کیفیت و کارایی مصرف آب شوند. برای رسیدن به این منظور باید از فعالیت¬هایی مثل افزایش ظرفیت نگهداری آب در خاک از طریق افزایش میزان هوموس خاک، استفاده از خاکپوش، استفاده از تجهیزات مناسب آبیاری و آبیاری بر اساس ارزیابی‌های حاصل از تانسیومتر، وضعیت تبخیر و غیره بهره گرفت. زمان آبیاری بر اساس محتوای رطوبتیِ خاک، میزان بارندگی، شرایط دمایی و نیاز تبخیر و تعرقیِ گیاه تعیین می‌شود که معمولاً در اواخر فصل رشد گیاه نیاز به آبیاری بیشتری می‌باشد. تعداد دفعات آبیاری برای زعفران بسته به منطقة جغرافیایی، میزان دسترسی به منابع آب و میزان بارندگی در طی فصل رشد متفاوت است. بر اساس دانش بومی زراعت زعفران، در اکثر نواحی حداقل چهار نوبت آبیاری در مراحل قبل از گلدهی، پس از گلدهی، پس از وجین زمستانه و در اواخر فصل رشد صورت می‌گیرد .
از آنجا که بالا بودن مقدار سدیم و نیز شوری آب آبیاری و خاک، عملکرد برداشت زعفران را در واحد سطح به مقدار قابل توجهی کاهش می دهد، توصیه می‌شود هدایت الکتریکی در آب و خاک از 3 دسی زیمنس بر متر بیشتر نباشد.

الزامات آبیاری مزارع زعفران ارگانیک به شرح زیر می باشد:
الف- تولید کنندة زعفران ارگانیک باید سلامت و کیفیت آب مورد استفاده برای آبیاری را مورد ارزیابی قرار دهد.
ب- شناسایی و اجرای فعالیت‌های صحیح جهت ممانعت و یا کاهش آلودگی منابع آب باید مد نظر قرار گیرد. در این ارتباط می‌توان به فنس‌کشی منابع آب جهت ممانعت از ورود حیوانات، نگهداری مناسب چاه آب، فیلتر کردن آب، برهم نزدن رسوبات ، ساخت استخرهای نگهداری آب و نیز ابزارهای تیمار آب اشاره نمود.
پ- براي به حداقل رساندن آلودگي ميكروبي، آب مورد استفاده براي زراعت زعفران باید متناوباً مورد آزمون قرار گيرند. آب زيرزميني بايد حداقل يك بار در طی سال و آب‌های سطحي بايد حداقل هر سه ماه يك بارمورد آزمون قرار گیرند.
ت- پایش آلودگی میکروبی منابع آب (مثلاً توسط دام‌ها، انسان، فاضلاب و یا عملیات کمپوست‌سازی) و نیز ارزیابی مجدد آلودگی میکروبی در صورت وقوع رخدادهای محیطی (مانند نوسانات دمایی، بارندگی‌های سنگین و غیره) و سایر شرایطی که ممکن است کیفیت آب را تغییر دهد، ضرورت دارد.
ث- ارزیابی پتانسیل آلودگی شیمیایی (مثلاً توسط فعالیت¬های معدن‌کاوی، روان‌آب‌های کشاورزی و ضایعات صنعتی) و نیز پایش دوبارة منابع آب از حیث وقوع آلودگی شیمیایی در شرایط وقوع رخدادهایی که در جریان آن‌ها احتمال تغییر کیفیت آب وجود دارد، ضروری می‌باشد.
ج- استفاده از آب حاصل از تصفیه فاضلاب در مزارع زعفران ارگانیک و نیز اراضی مجاور آن‌ها که احتمال آبشویی وجود دارد، ممنوع است.
چ- آب‌های اصلاح شده و بازیافتیِ مرغوب نباید مستقیما برای آبیاری مزارع زعفران ارگانیک مورد استفاده قرار گیرند و تنها در مواردی مانند تولید کود سبز قبل از کاشت زعفران، با مجوز سازمان گواهی‌دهنده قابل مصرف می‌باشند. منابع آب بازیافتی جهت اطمینان از عدم تجمع بقایای مواد آلاینده در خاک و محیط اطراف، باید دائماً مورد پایش قرار گیرند.

 

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *