زمان و نحوه جمع‌آوری پیاز زعفران/GAP

بروزرسانی آبان 2, 1403

ثبت کننده کارشناس پژوهش

تعداد بازدید 149

از موقعی که به اصطلاح سر زعفران رسید، یعنی بوته زعفران کاملاً زرد و خشک شد، پیاز زعفران را می‌توان

از موقعی که به اصطلاح سر زعفران رسید، یعنی بوته زعفران کاملاً زرد و خشک شد، پیاز زعفران را می‌توان از خاک در آورده به انبار و یا زمین دیگری منتقل نمود با توجه به دوره خواب و استراحت تابستانی پیاز که از اواخر اردیبهشت تا اواخر مرداد ادامه دارد می‌توان در سراسر این دوره به بیرون آوردن پیاز از خاک اقدام کرد. بيرون آوردن بنه زعفران از زمين به منظور كشت مجدد آن، به دو صورت انجام مي گردد :

  1. بنه ها را مستقيماً از زمين خشك مزرعه زعفران خارج كرده كه به آن “خشكه كن” مي‌گويند.
  2.  مزرعه را آبياري نموده و سپس توسط كلنگ، بيل و يا هر وسيله مكانيكي ديگر از جمله گاو‌آهن سبك و يا غده‌كن سبب زميني، پیازها را از زمين بيرون آورده كه به آن “تر كن” مي‌گويند.

بهتر است پیازها را بدون اینکه به زمین آب بدهند با بیل از خاک بیرون بیاورند؛ اگرچه بیرون آوردن پیازها از زمین خشک و سخت دشوار است، پیازها حالت خواب تابستانی خود را حفظ خواهند کرد [۱].
هرقدر فاصله بیرون آوردن پیازها تا زمان کشت کم‌تر باشد، بهتر است؛ با این وجود پیازهاي زعفران را مي-توان براي مدت چند روز تا چند ماه در محل انبارهاي سرد و خشك كه حرارت آن بين ۳ تا ۵ درجه سانتي ‌گراد و به دور از گزند آسيب موش و حشرات باشد و به ارتفاع ۲۰ تا ۳۰ سانتي‌متر از سطح زمين، به صورت پخش شده، كه هوا در بين پیازها در جريان باشد، نگهداري نمود. بهتر است هر چند روز یک‌بار آن‌ها را زیر و رو کرد تا در توده پیازها ایجادحرارت نگردد و از قوه رویش پیازها کاسته نشود.

روي هم انباشتن بنه‌ها به صورت فله‌اي و متراكم باعث انجام عمل تخمير و ايجاد حرارت و سبب فساد و از بين رفتن و يا سبز شدن آن‌ها مي‌گردد. توصيه مي‌گردد از انبارداري پیاز زعفران به‌دليل كاهش گل‌دهي به ويژه در سال اول كشت، خودداري گردد [۱ و ۲].

پیاز زعفران را از موقع خزان بوته زعفران (اوایل خرداد) تا اواسط مهرماه می‌توان کشت نمود ولی بهتر است از کشت پیاز در تیر و اوایل مرداد خودداری نمود زیرا در این فاصله هوا و زمین بسیار گرم و درصد رطوبت نسبی هوا فوق العاده کم است و بیم آن می‌رود که رطوبت پیازها به هنگام جابجایی و کشت برچیده شود و به آن‌ها آسیب برسد [۱].

 

 

 

 

۱. بهنیا، م.ر. (۱۳۷۰). زراعت زعفران، انتشارات دانشگاه تهران، شابک: 978964036244.

۲. ابریشمی، م.(چاپ دوم ۱۳۸۹)؛ زعفران از دیرباز تا امروز، دایره‌المعارف تولید، تجارت و مصرف؛ تهران، امیرکبیر ۱۳۸۳؛ شابک:964000927X.

  • منبع: ابریشمی، م (۱۳۸۹)

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *