بررسی اثرات زعفران (Crocus sativus L.) بر کنترل دیابت نوع ۲: یک مرور سیستماتیک و متاآنالیز

بروزرسانی آبان 4, 1403

ثبت کننده کارشناس پژوهش

تعداد بازدید 188

زعفران (.Crocus sativus L) به عنوان یک داروی گیاهی در طول هزاران سال برای درمان بیماری‌های مختلف، از جمله دیابت نوع ۲ (T2DM) به ویژه در سریلانکا استفاده می‌شده است.

مقدمه
زعفران (.Crocus sativus L) به عنوان یک داروی گیاهی در طول هزاران سال برای درمان بیماری‌های مختلف، از جمله دیابت نوع ۲ (T2DM) به ویژه در سریلانکا استفاده می‌شده است. مرورهای سیستماتیک و متاآنالیزها در مورد زعفران و تأثیر آن بر T2DM، دانش سنتی درباره این گیاه را تقویت می‌کنند.
هدف این مطالعه ارزیابی اثربخشی پودر گیاه زعفران، عصاره هیدرواتنولی آن و کروکین در کاهش سطح قند خون ناشتا (FBG)، هموگلوبین گلیکوزیله (HbA1c)، فشار خون و سایر پارامترهای متابولیک در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ است.
این مرور سیستماتیک و متاآنالیز با استفاده از جستجو در پایگاه‌های داده PubMed، Embase و Cochrane شامل تمام کارآزمایی‌های بالینی تصادفی (RCT) منتشر شده تا قبل از ژانویه ۲۰۲۳ انجام شد. دو محقق مستقل داده‌ها را استخراج و خطرات احتمالی را ارزیابی کردند. تحلیل‌های متا بر روی پارامترهای گلیسمی، متابولیک و فشار خون انجام شد و نتایج با استفاده از نرم‌افزار RevMan 5.4 محاسبه شدند. این پروتکل در پایگاه PROSPERO ثبت شده است.
پودر گیاه زعفران منجر به کاهش برخی آنزیم‌های کبدی شد اما باعث افزایش شاخص توده بدنی (BMI) شد. عصاره زعفران منجر به کاهش سطح HbA1c، قند خون ناشتا، کراتینین و کلسترول کل شد. کروکین نیز منجر به کاهش سطح HbA1c، قند خون ناشتا و فشار خون سیستولیک شد، اما به افزایش سطح کراتینین منجر شد.
زعفران به عنوان یک گیاه پودر شده، عصاره و کروکین دارای پتانسیل به عنوان یک درمان کمکی برای دیابت نوع ۲ می‌باشد و می‌تواند به بهبود کنترل پارامترهای متابولیک و بالینی کمک کند. با این حال، عصاره زعفران به دلیل اثرات مثبت بیشتر و عدم عوارض جانبی به نظر می‌رسد برتر باشد. با توجه به خطرات اریب متوسط گزارش‌شده در بسیاری از مطالعات، تحقیقات بیشتر و با کیفیت بالاتر برای تعیین اثربخشی بالینی زعفران ضروری است.

  • Title: Effect of Crocus sativus L.(saffron) and crocin in the treatment of patients with type-2 diabetes mellitus: A systematic review and meta-analysis
  • Authors: edro de Padua, G. A., Chaves, L., Braga, G. G., Carmona, F., & Pereira, A. M. S.
  • URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S037887412301125X

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *